Een desktop-computer bestaat uit verschillende onderdelen die we hier kort zullen toelichten. Als eerste de behuizing of te wel de "computerkast". Er bestaan verschillende soorten kasten, zowel staande als "platte" liggende kasten. Het voordeel van een staande kast is dat er meestal wat meer ruimte is in de behuizing om onderdelen te plaatsen. Ook het type moederbord is bepalend voor het soort behuizing dat er wordt gebruikt.behuizingEen ander belangrijk onderdeel van een desktop-pc is de voeding. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de netspanning wordt omgezet in de benodigde laagspanning die de diverse pc-onderdelen nodig hebben. Valt uw computer regelmatig spontaan uit? Het zou zomaar de voeding kunnen wezen die het probleem veroorzaakt. Een regelmatige controlebeurt van uw pc kan deze problemen voorkomen. We kunnen de voeding testen en eventueel vervangen door een zwaardere voeding.

moederbordZonder een moederbord kun je geen pc laten draaien. Het moederbord is de centrale unit waar alle onderdelen op aangesloten zijn. Door kortsluiting of oververhitting kan deze stuk gaan. Wij kunnen beoordelen of het nog lonend is om een moederbord te vervangen.

geheugenHet geheugen van een desktop-computer bestaat uit een printplaat met daarop gesoldeerd diverse chips. Soms is het beter om extra geheugen bij te plaatsen om nieuwere programma's beter te laten werken. Het vervangen of uitbreiden van het werkgeheugen is een relatief eenvoudige ingreep die voor verbeterde prestatie's kan zorgen. De prijzen van werkgeheugen schommelen nogal en hebben te maken met de koers van de dollar. We hebben verschillende type's geheugen op voorraad, meestal kunnen we binnen 1 werkdag uw pc van nieuw of ander geheugen voorzien.

desktop-harde-schijfDe harde schijf van een pc is de centrale opslag van het besturingssyteem en van uw data zoals foto's, documenten etc. De gemiddelde levensduur van een traditionele harde schijf is ongeveer 6 jaar. De schijf is erg gevoelig voor klappen etc. Het komt regelmatig voor dat bijv. na een plotselinge stroomuitval de pc niet meer opstart. Als de pc net op zo'n moment gegevens wegschrijft naar de schijf wordt dat dan abrupt onderbroken en bestaat het risico dan de pc niet meer opstart. Dergelijke problemen kunnen wij meestal eenvoudig verhelpen. Het is van groot belang dat uw pc regelmatig opgeschoond wordt, d.w.z. met speciale programma's verwijderen wij overbodige bestanden en zorgen ervoor dat de bestandsstructuur van uw harde schijf weer in orde komt.

Omdat de prijzen van SSD-schijven steeds meer betaalbaar zijn adviseren wij de laatste tijd regelmatig om uw oude harde schijf te vervangen door een SSD-schijf. Het voordeel van een SSD-schijf is dat er geen bewegende onderdelen in zitten en dus minder gevoelig zijn voor schokken etc. De lees- en schrijfsnelheden zijn gemiddeld een factor 10 sneller dan een traditionele harde schijf.

videokaartOok de videokaart of grafische kaart is een essentieel onderdeel van een pc. Het zorgt voor de aansturing van het beeld op uw monitor. Wilt u met meerdere beeldschermen werken, dan is het meestal nodig om een extra videokaart bij te plaatsen. Videokaarten zijn er in eleke prijsklasse, varieerend van standaard tot zeer snelle gaming-kaarten. Bij de iets duurdere kaarten zit er een ingebouwde ventilator op de kaart die voor de benodigde koeling zorgt. Wij zien vaak pc's waar alle ventilatoren vol met stof zitten en dat belemmerd een goede koeling en zorgt voor mindere presatie's. Ook wordt de levensduur van de kaart daardoor verkort.

cpuElke pc is voorzien van een processor die het rekenwerk van de computer verzorgd. Vaak zit in de processor de grafische kaart ingebouwd. Een goede koeling van de processor is absoluut noodzakelijk. Als de processor niet goed gekoeld wordt dan ontstaat er oververhitting met alle gevolgen vandien. Als wij uw desktop-pc een schoonmaakbeurt geven zullen we ook altijd de koelpasta tussen de processor en de ventilator vervangen.

 

Naast bovengenoemde onderdelen zitten er vaak nog andere pc-onderdelen in uw computer. Bijvoorbeeld een netwerkkaart, geluidskaart, DVD-brander, drive voor geheugenkaartjes etc. Het gaat dan meestal om relatief goedkope onderdelen die eenvoudig vervangen kunnen worden.

 

Het is van het grootste belang dat uw computer minimaal één keer per jaar grondig wordt nagekeken. De levensduur van uw pc wordt daarmee verlengd.